English language      Nederlands taal
Home


   
De historie van het landgoed.

Op onze aarde zijn vele mooie plekken. Een daarvan is in Nederland en wel op de Veluwe bij de plaats Epe in Gelderland.
Hier ligt het Landgoed de Renderklippen.
Omstreeks 1924 kocht de Heer G. J. Jongkindt Coninck 330 ha. van de Gemeente Epe en Heerde en stichtte het Landgoed de Renderklippen. Volgens de verhalen zette hij zijn wandelstok op de hoogste heuvel van de stuwwal die ontstaan is in de IJstijd. Hierop liet hij het Landhuis de Renderklippen bouwen met fantastische uitzichten over de uitgestrekte heidevelden.
Vlakbij het Landhuis werd een woning voor de Chauffeur en een woning voor de Hoofdtuinman gebouwd. Verder op het terrein werd een tennisbaan aangelegd met een theehuis erbij. Verschillende delen van de heidevelden werden ontgonnen en bebost. Paden werden door de heidevelden en bossen aangelegd. (Deze zijn nog steeds te bewandelen of te fietsen). Uitzichtposten werden op hoger gelegen delen van het Landgoed gebouwd. Een daarvan bestaat nog en is gelegen bij het ven; het 'Pluizenmeertje'.
 
De Heer Jongkindt Conick heeft er zelf, door vroeg overlijden, nooit gewoond. Zijn dochter kreeg het in haar bezit en is getrouwd met een van de jonge heren, Ritsema van Eck, die het aanpalende landgoed de Hoge Heide bezaten. Door dit huwelijk, werden het Landgoed de Renderklippen en Langoed de Hoge Heide met elkaar 750 hectaren groot.
In de oorlogsjaren was het Landhuis gevorderd door de Duitsers. Na de oorlog heeft de Familie Ritsema van Eck het Landgoed de Renderklippen verkocht aan de Gemeente Epe.
Het huis heeft in die tijd verschillende bewoners gehad en is nog een tijd een dependance geweest van het Hotel Gude, dat nu een Fletcher Hotel is.
Mijn ouders kochten het huis met een kleine 4 ha. land, in 1954 van de Gemeente Epe. Het huis had toen 4 jaar lang geen bewoners gekend. Het was als het ware een sprookjeshuis, overgroeid met klimop en uitzicht op een vijver omzoomd door grote rododendrons. Daarachter een pergola uitkomend op de plek waar de tennisbaan gelegen was met het theehuisje.

Omstreeks 1983 ben ik samen met mijn man, na even weg geweest te zijn, toen permanent weer in mijn ouderlijk huis gaan wonen.
In 1990 is onze zoon geboren en in 1992 onze dochter.
In het jaar 1998 is op 3 september Huize de Renderklippen afgebrand. In het jaar 2000 hebben wij het weer herbouwd, alleen dan anders, is het weer een indrukwekkend mooi huis geworden.

De vakantieverhuur, hoe zijn we hier toe gekomen?
Vanaf mijn kinderjaren hebben wij altijd een gedeelte van de souterrain verdieping in de verhuur gehad.
Dus was het voor ons vanzelfsprekend dat na de brand, wij bij de herbouw van het huis,
de souterrain verdieping in appartementen hebben opgedeeld.
Daar zijn we toen in 2003 met de Bed and Breakfast begonnen.
Jaren geleden zijn we gestopt met onze B&B appartementen en zijn we dit souterrain gedeelte van het huis permanent gaan verhuren.
Met deze gedachte zijn we toen in 2013 het Theehuisje achter op het terrein gaan verbouwen tot een klein maar efficient vakantiehuisje.
Alleen dit bleek volgens de bestemmingsplannen die op dit gebied liggen niet meer te mogen.
Dus hebben we helaas met deze vakantieverhuur moeten stoppen. Maar het willen delen van deze plek is en blijft nog steeds voor ons belangrijk.
Wij zijn uiteindelijk allemaal gasten op deze aarde. Nu hebben wij afgelopen jaar ons woongedeelte gerenoveerd tot een vakantieverblijf "de Nachtzwaluw".
Wij zelf wonen nu gedeeltelijk aan de andere kant van de toegangshal in een grote ruimte waar wij de filmmiddagen ook hielden.
Daarbij hebben wij boven een door ons zelf gerenoveerde volledige woon verdieping. Huize de Renderklippen heeft vele mogelijkheden en in welke ruimte je ook bent,
je bent omgeven door de mooie uitzichten en de natuur van de Renderklippen.

   Beweeg muis over foto

> Home   De Nacht Zwaluw   Contact   Prijzen  Recreatie  Historie   Gastenboek  Vogels lijst   Art gallary Emmelies  zoektermen : 'bed and breakfast', 'er even tussenuit', 'logies met ontbijt', 'vakantiehuis', 'weekeinde weg', vakantiehuis, vakantiewoning, appartement, B&B, Bungalow, 'dagje uit', epe, fietsen, gastenverblijf, hotel, landgoed, logeren, logies, lopen, natuur, overnachten, paard, rendierklippen, ruimte, rust, schaapskooi slapen, stilte, vakantiehuis, veluwe, vogelreservaat, vogels, wandelen" "Bed en Breakfast" Welness, eten, onbeit, rust natuur stilte